Portekiz

Portekiz
Yüzölçümü: 92.270 km2. (Azor ve Madeira Adaları ile birlikte).
Başkenti: Lizbon.
Dil: Portekizce.
Ülkenin resmi dili olan Portekizce, İspanyolcaya benzer, ancak gramerinde, sözdizimi, sözcük anlamları ve söylenişinde bazı belirgin farklılıklar vardır, ispanyolca gibi Latince kökenli olmasına karşın, Latinceden gelmeyen Kelt (Latinceden önce, Alman Vizigotlar aracılığıyla) ve Arap (Mağripliler aracılığıyla) sözcüklerini de içerir. Bu dil, yalnız Portekiz’de değil Makao, Galiçya’nın bazı bölgelerinde (İspanya) Brezilya, Yeşilburun Adaları ve Portekiz’in eski sömürgelerinde de (Angola ve Mozambik, vb) konuşulur.
Din: Hristiyan (% 95 Katolik, az sayıda Protestan), Müslüman, Musevi.
Anayasa’ya göre Portekiz toplumu laik olup dinle devlet işleri birbirinden ayrılmıştır. Yurttaşlar, dinsel inançlarında özgürdür. Yine de halkın büyük çoğunluğu Katoliktir (% 90) ve tarihsel geçmişi çok eskilere uzanan Katolik Kilisesi’nin toplum üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Lizbon Başpiskoposluğu doğrudan Papalık’a bağlıdır. Ülkede küçük bir Protestan, Müslüman ve Yahudi azınlık vardır.
Para birimi: Euro
Başlıca kentleri: Porto, Villa Nova de Gaia, Amadora, Cascais, Almada, Matosinhos, Coimbria, Braga, Funchal (Madeira Adaları’nda).
Güneybatı Avrupa’da devlettir. iber yarımadası‘nın batı bölümünde; kuzey ve batıdan İspanya, güney ve batıdan Atlas Okyanusu ile çevrilidir. iber yarımadası nın 1/6’sından biraz fazlasını kaplayan, Atlas Okyanusu’ndan 805 km’lik bir kıyı şeridi bulunan ülke, coğrafi anlamda Avrupa’dan ayrıdır. Atlas Okyanusu’ndaki özerk Azor Adaları ve Madeira Takımadaları dışında, Çin’in güneydoğu kıyılarındaki küçük Makao (21 km2), başlıca Portekiz denizaşırı toprağıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsviçre Alpleri

Kuzey Sibirya

Filipinler