Slovenya

Slovenya
Slovenya veya resmi ismiyle Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa’nın güneyinde bulunan ülkedir. Eskiden Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin bir bölümü olan Slovenya, 1991 senesinde bağımsızlığını kazandı. Avrupa Birliği’ne 2004 senesinde dahil oldu. Parçalanan Yugoslavya Cumhuriyeti’nden Avrupa Birliği’ne katılmış ilk ülkedir. Ülkenin büyük bölümü Slovenya Alpleri ile kaplıdır ve doğu kısmında Büyük Macaristan Ovası’nın uzantıları bulunur. Slovenya’da bulunan en önemli akarsular Sava ile Drava’dır. Ülkenin orta bölümü ve doğusunda yer alan ovalar bu iki akarsu tarafından sulanır.

İKLİM
Ülkenin iç kesimlerinde Karasal iklim görülür, Adriyatik Denizi kıyısında bulunan  dar bölümde Akdeniz iklimi görülür. Kuzeydeki dağlık bölümlerde kışlar çok soğuktur ve aşırı kar yağışı alır. Ülke topraklarının yarısından fazlası ormanlarla kaplıdır bunun nedeni ise sıcaklık ve yağışın ortama uygun olması.
EKONOMİ
Slovenya’da bulunan yar altı kaynakları arasında en önemli olanları demir, çinko, linyit ve cıvadır. Ülkede sanayi çok gelişmiştir. Sanayiyi ayakta tutan nedenlerin başında mobilya, tekstil, kimya ve kağıt gelmektedir. Ülkede denize bakan tek şehir limanı Koper şehrinin limanıdır. Ayrıca ülkede bulunan önemli tarım ürünleri arasında üzüm, mısır, buğday ve patates yar alır.
NÜFUS
Slovenya’da 11 tanesi şehir olmak üzere 210 belediyeden oluşur.  Ülkenin %83.06’sı Sloven’dir. Geriye kalan nüfusun %1.98’ini Sırp, %1.81’i Hırvat, %1.10’u ise Boşnak vatandaşlar oluşturur.
TARİH
Slovenler, günümüzde yaşadıkları topraklara altıncı yüzyılda yerleştiler. Onuncu yüzyıla gelindiğinde bölge önce Macarların daha sonra da Almanların eline geçti. Almanlar bölgede yaşayan insanları köleleştirdi ve oraya çok sayıda Alman yerleştirdiler. 15. ve 16. Yüzyıllarda köylülerin isyanı başladı. Bu ayaklanmaların ardından başlayan Türk akınları bölgeyi güvenilmez hale getirdi.  Slovenlerin yaşadığı bölgeler 1814 senesinde Avusturya’ya verilince halk bir kez daha ayaklandı ve bu milli uyanışın bir başlangıcı oldu. Bunun sonucunda Slovenleri Hırvatlar ve Sırplarla birleşmeye yöneltti. Ancak 1866 senesinde Sloven topraklarının bir bölümü İtalya ve Macaristan arasında paylaşıldı. 1920 senesinin ekim ayında yapılan halkoylamasının ardından Klagonfurt bölgesi Viyana’ya bırakıldı. 1928 yılının ardından ülkenin adı Yugoslavya olarak değiştirildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsviçre Alpleri

Kuzey Sibirya

Filipinler